La Colla Jove de Castellers de Sitges ha entrat en la recta final de temporada, que es clourà el 24 d'octubre amb la Diada de la Colla, amb el 4de 8 i la torre de 7 en l'horitzó immediat, dues construccions que continua assajant al Palau del Rei Moro. Dissabte passat, els de color vi van realitzar l'exhibició castellera de Santa Tecla, amb el 5de7 i el 4de7 amb l’agulla com a principals construccions.
L'actuació de Santa Tecla va tenir un marcat accent italià. I és que, tant la colla com l'Agrupació de Balls Populars de Sitges, amb el suport de la Regidoria de Festes, van organitzar l'acte "De les torres humanes als castells", en el qual hi havia com a convidats especials el ball del pizzcantò d'Irsina (Itàlia), que van ser el cap de setmana a Sitges. La seva presència tenia com a finalitat reforçar la relació entre la Jove i la Moixiganga (que ja van ser a Itàlia el mes de maig) per una banda, i els components del pizzcantò d'Irsina per una altra. L'acte va servir per a commemorar els 25 anys de la colla de la Moixiganga i els 125 anys de la primera actuació castellera feta a Sitges (va ser a la Festa Major de 1884).
L'acte es va obrir amb la representació del ball del pizzcantò, que va sortir des de l'inici del carrer Sant Francesc i va entrar en un Cap de la Vila ple. El ball consisteix en una representació de dos pisos que gira en circumferència i avança endavant al temps que el seus components canten una melodia típica de la zona (la regió de la Basilicata). Després dels italians, va actuar la Moixiganga de Sitges.
La presència dels 25 italians d'Irsina, membres de l'associació Terra di Sud, que promou la recuperació de la cultura popular a Irsina i la regió de la Basilicata va estar acompanyada de diverses activitats. Divendres a la tarda, van ser rebuts a l'Ajuntament pel regidor de Festes, Rafael Roig, que va realçar els vincles sorgits entre Sitges i Irsina a través dels contactes de la Colla Jove de Castellers de Sitges i l'ABPS. En uns termes similars es van exprtessar els presidents d'aquestes dues entitats, Santi Terraza i Joan Duran, respectivament. El president del Comitato di Feste della Madonna della Pietá, Leonardo Zienna, va mostrar-se esperançat que aquests vincles entre les dues poblacions puguin desembocar en un agermanament. Entre els actes organitzats el cap de setmana va destacar també un concert al cafè Il Piacere per part del grup Pelosofolk (d’Irsina).
Acabat aquest acte va començar l'exhibició castellera, que tenia com a colla convidada a la Colla Vella dels Xiquets de Valls (la mateixa colla que va actuar el 1884 en la primera actuació feta a Sitges), així com els Castellers de Sant Cugat. La Jove de Sitges va obrir plaça amb el 5de7, el quart de l’any, que va descarregar de manera impecable, tot i que s’estrenaven un dos i una aixecadora.
En segona ronda, els sitgetans van plantar el 4de7 amb l’agulla, que va perdre un pèl la mida en el moment de coronar-se l’estructura del 4, però que no va patir per a completar-se de nou. El tercer castell dels de color vi va ser el 4de 7, en el qual hi havia proves del que ha de ser aquest castell amb un pis més, ja que hi van pujar els hipotètics quarts i quints i pom de dalt del 4de8. Aquest castell també va estrenar un segon. El pilar de 5 va tancar l’exhibició dels de color vi. Amb aquests castells, la Jove ja acumula enguany 22 castells de 7, tots ells descarregats, un resultat que evidencia el domini sobrat amb aquesta gamma.
Divendres abans, amb un Palau del Rei Moro força ple, la Jove va alçar tota l’estructura de la torre de 7 fins aixecador (és a dir, el castell sencer llevat de l’enxaneta), en una excel·lent prova del treball que duu a terme amb la torre de 7. A l’assaig també es van fer bones proves de 4de8 (el 4de7 net fins aixecador i el peu del 4 sencer fins quints).
A l’actuació del Cap de la Vila, la Vella va plantar la torre de 8 amb folre com a millor castell, que va acompanyar del 3de8 i del 4de8. Els Castellers de Sant Cugat van estrenar el 3de7 per sota després de dos anys, el 4de7 amb l’agulla i el 4de7.