Jo, de la Jove de Sitges Jo, de la Jove de Sitges

Una colla, un poble, un sentiment



Etiquetes


Comparteix aquesta notícia:
Design Float | StumbleUpon | Reddit

La trajectòria de la Colla Jove de Castellers de Sitges, des dels seus inicis i fins els nostre dies, és una història de moments especials viscuts amb la passió pròpia d’una colla castellera i amb la intensitat explícita d’una relació màgica. Èxits i decepcions, esforços i resultats, projectes i iniciatives, imatges i records, però sobretot, il·lusió. Perquè si hi ha un element per damunt de cap altre que defineix la Jove és la il·lusió, que han imprès tots els seus componets al llarg d’aquests anys i que han aconseguit fer d’aquesta colla una entitat de referència a Sitges i convertir el nostre poble en la localitat més petita amb colla de 8. Que no és poc!


Colla Jove de Castellers de Sitges
Palau del Rei Moro
c. d’en Bosch, 10
presidencia@jovedesitges.cat
Tels:
Actuacions i relacions externes (617 35 29 21)
Organització i serveis (663 81 03 59)
Canalla (667 02 20 20)

Els precedents (1884-1992)
Sitges, com a municipi que forma part de la regió del Penedès, ha viscut tradicionalment els castells com una manifestació integrada en la seva rica Festa Major. L’actuació documentada coneguda més antiga data de 1884, on els Xiquets de Valls ja van venir a la vila per actuar a la Festa Major, dies abans d’anar a la gran diada de Vilafranca.

Des d’aleshores, la presència castellera a Sitges ha estat paral·lela a l’evolució del món casteller. Durant els anys de la “Decadència castellera” –primer quart del segle XX– la presència castellera a Sitges, com a la resta del país, és més limitada (el programa de Festa Major de 1919 anuncia una actuació), però pocs anys després, quan l’aparició de noves colles a Tarragona i el Vendrell contribueixen a recuperar la vitalitat castellera, Sitges torna, als anys trenta, a esdevenir una plaça consolidada del circuit de les colles. El 1935, la Colla Nova carrega el 4de8 a la vila, una dada que il·lustra la importància que aquesta colla vallenca aporta a la plaça sitgetana, atès que els castells de 8, aleshores, eren puntuals i es limitaven a les grans places.
Després de la guerra, i amb l’inici del nou règim, els castells mantenen la seva presència puntual a la Festa Major, però és a partir de 1950 quan es registra el major nombre d’actuacions, que arriba a ser constant i periòdic de la mà, especialment, dels Nens del Vendrell, però també de les colles vallenques i els recentment apareguts Castellers de Vilafranca, que el 1957 actuen per primer cop a Sitges iniciant d’aquesta manera una relació d’accentuada complicitat amb la vila. Els anys seixanta també registren exhibicions castellers i no es limiten a la Festa Major, com per exemple la presència dels Nens del Vendrell en la inauguració de la urbanització Vallpineda (1965).

Però el gran esclat casteller a Sitges es produeix el 1971, quan es funden els Castellers de Sitges. La nova formació, amb camisa blava –identificativa amb els colors propis de Sitges– assoleix ben aviat una meteòrica projecció. Només dos anys després (1973) carrega la primera torre de 7 i s’atreveix fins i tot amb construccions superiors.

L’ascensió dels castellers sitgetans es manté regular i en el seu palmarès sovintegen les construccions de la gamma alta de 7, en uns moments en què els castells de 8 són a l’abast només de tres o quatre colles. Les temporades 1979, 80 i 81 –conegudes com “el trienni gloriós”– il·lustren uns moments de gran esplendor per als de la camisa blava, quan descarreguen la torre de 7, planten castells de 7 en gairebé cada actuació –entre els quals també el 3 per sota– i s’atreveixen amb el 4de8 i el 3de8.

Els anys següents, els Castellers de Sitges no aconsegueixen mantenir el nivell i el 1987 realitzen la seva darrera actuació, al Cap de la Vila, al costat dels Castellers de Vilafranca.

Neix la Jove de Sitges
La desparició dels Castellers de Sitges deixa la vila orfe de vivències castelleres. El parèntesi, però, és breu, ja que Sitges no es resigna a quedar al marge del panorama casteller. L’any 1990, des de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges s’impulsa una escola de castelles que pretén ser l’embrió d’una nova colla. Després d’algunes aturades, el projecte no arriba a quallar fins el setembre del 1992, quan es realitzen al Palau del Rei Moro els primers assaigs del que haurà de ser la nova colla sitgetana.

Els assaigs es mantenen amb regularitat durant tot l’hivern buscant emplaçaments còmodes i aptes, fins que l’abril del 1993, a l’eslglésia de Sant Joan, els integrants del nou grup decideixen constituir-se en colla castellera, que rep el nom de Colla Jove de Castellers de Sitges, amb camisa de color vi, en referència a la realitat (especialment històrica) vitvinícola de la vila.
El 22 d’agost de 1993, a les portes del Palau del Rei Moro, els castellers de la Jove, amb la seva flamant camisa de color vi i al so de les impecables gralles de l’Escola de Grallers, alcen el seu primer castell, un 3de6 que anuncia una nova etapa d’il·lusions, esforços i recompenses a diversess generacions de sitgetans.

La projecció de la Jove en les primeres temporades és espectacular. Dos mesos i mig després de la primera actuació corona el seu primer castell de 7. La temporada següent descarrega tant el 3de7 com el 4de7 i només dos anys després d’haver-se estrenat planta en una històrica actuació al Cap de la Vila el 5de7 i el 4de7 amb l’agulla al primer intent. La Jove esdevé “la colla revelació” del món casteller, que broda en un tram final de la temporada de 1995 esplèndid carregant la seva primera torre de 7.

La consolidació d’un projecte
El ràpid creixement tècnic i social de la Jove (amb la incorporació també d’un nodrit grup de gent de Ribes, que fa de la Jove la seva colla amb un vincle que esdevindrà permanent) propicia que els responsables de l’entitat de color vi es plantegin fer el salt als castells de 8 tot i la seva curta història. A Santa Tecla de 1996, la Jove assalta el carro gros i s’hi queda a les portes, ja que l’estructura cedeix just quan l’enxaneta ha iniciat les tres passes finals. A Tots Sants i a la Diada de la Colla, el 4de8 torna a caure amb l’aixecador col·locat.

El 1997, La Jove es fa amb el 3de7 per sota, una construcció que aporta noves il·lusions i que es mantindrà en cartera l’any següent. I és que el 1998 la Jove firma tota la gamma de castells de 7 en una completa temporada i alça, per Festa Major, tres construccions de gamma alta de 7 en una mateixa actuació per primer cop (5, torre i aixecat, si bé que aquestes dues darreres només coronades).

El 1999, però, la projecció es frena a causa de diversos problemes al pom de dalt i la fatal coincidència de la baixa de bona part del pis de quarts. Els anys 2000 i 2001 són els d’una progressiva i sòlida recuperació, que segellen les bases per afrontar, a finals del 2002, un altre cop el somiat 4de8. Els dos intents de carro gros, tal com havia succeït el 1996, arriben fins aixecador però en ambdues ocasions s’han de desmuntar per indecisió dels més petits.

Aquesta tònica esdevé una malastrugança l’any següent, quan la Jove es queda un altre cop a les portes del 4de8, i aquest cop més a prop que mai, ja que l’aixecador resta col·locat deu segons però no pot ser traspassat per l’enxaneta també per indecisió. El 2003, la Jove, a més d’assajar el castell de 8, s’anota una altra torre de 7.

Els anys 2004 i 2005, la colla opta per una necessària tasca de formació de nous castellers de tronc, peu i canalla, però no abandona les construccions mitges de 7, com el 5 i el 4 amb l’agulla, que planta amb facilitat.

La història es fa justa
El 24 de setembre de 2006 quedarà gravat en la memòria dels castellers de la Jove, així com de tants i tants sitgetans que aquell dien omplien el Cap de la Vila –conegut des d’aleshores com el “Teatre dels somnis”–, com una jornada única, sensacional i irrepetible. Va ser la tarda més màgica: la Colla Jove de Castellers de Sitges va descarregar el seu primer 4de8 en una mostra de coratge, precisió i autoreafirmació en les seves conviccions. El 4de8 havia estat objectiu des d’inicis de temporada i la Jove, aquest cop sí, aconsegueix anotar-se’l en plena complicitat amb la gent de Sitges, quer comparteix l’alegria dels seus castellers i es fa seu el 4de8 com un patrimoni de tot el poble. Un mes després, a la Diada de la Colla, els de color vi es fan amb el segon 4de8 descarregat en la que, fins el moment, és la milor actuació del seu historial (acompanyat del 5de7, el 4de7 amb l’agulla i el vano de 5). Sitges ha esdevingut, gràcies a la Jove, la localitat més petita en tenir una colla de 8, una dada que posa de manifest l’èpica dels seus castellers.

La nova frontera del 4de8 marca la temporada següent (2007). La Jove realitza el millor inici de temporada de la seva trajectòria i es marca el carro gros per a Festa Major. En un Cap de la Vila ple com mai s’ha vist, els de color vi eleven un carro gros fort, però que de seguida pateix defectes de forma. Amb tot, el castell s’aconsegueix dibuixar de nou: és el tercer 4de8 de la Jove. Poc després de coronar-se, cedeix. La recta final de temporada la colla mostra el seu rostre més ambiciós i es planteja superar els seus límts i plantar en una mateixa exhibició el 4de8, la torre de 7 i el 3de7 per sota. L’assaig previ a la Diada de la Colla és el mirall d’aquest potencial, ja que els de color vi fan el 4de7 net, el peu del 4de8 fins a dosos, la torre de 6 neta, el peu de la torre de 7 fins aixecador, el 3de6 per sota net i el 3de7 per sota fins a dosos. Un extraordinari resultat que no es tradueix a plaça, ja que les dues primeres apostes, el 4 i la torre, es giren en contra.
El 2008 passa a la història de la Jove com el del 15è aniversari. La colla programa una intensa campanya d’activitats socials, culturals, lúdiques i esportives, que tenen el doble objectiu de reforçar el seu entramat social i reafirmar la seva voluntat de mantenir sempre les portes obertes a tothom. Els 15 anys de la colla escenifiquen la comunió entre l’experiència viscuda i un futur ple de reptes i bones sensacions encara per viure: els millors anys de la vida de centenars de sitgetans.

RSS La Torre (núm. 29)

Diada del 2011: temporada fantàstica

Calendari d'actuacions

Db. 7 de juliol, 18.30h. Tarragona. Amb els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Vilafranca

Db. 28 de juliol, 18.30h. Sitges. Amb la Joves de Valls i la Jove de Vilafranca

3-5 d’agost. Feltre (Itàlia) .

Totes les actuacions

Resultats 2012

Calendari d'activitats

3-5 d’agost. Viatge a Feltre (Itàlia)

Db. 11 d’agost. Torneig de futbol sala de Festa Major

Dg. 19 d’agost. Conferència de Festa Major al Grup d’Estudis Sitgetans: “El 4de8, resultat d’un somni”, a càrrec de Santi Terraza. A l’Espai Cultural Pere Stämpfli

Dc. 22 d’agost. Assaig popular de Festa Major. Al Palau del Rei Moro, a les 20 hores

Patrocinadors

Empreses adherides

Les novetats al teu mail
Subscriu-te amb el teu lector preferit de RSS

Subscribe feeds rss Darreres notícies

Categories

Labels

Twitter Button from twitbuttons.com

Les nostres actuacions a flickr

La Jove a FLICKR

Roy Tanck's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better.